Saturday, April 10, 2010

İncil den çok satmayı hak ediyor

İSTANBUL - Trainspotting: 1. Britanya’da tren gözlemciliğine verilen isim; bir çeşit hobi. 2. Irvine Welsh’in dünyada büyük ilgi gören ve Yönetmen Danny Boyle tarafından sinemaya da uyarlanan; hayatın vaatlerinin sıfırdan az olduğu bir yerlerde köklere, seçimlere ve engebeli coğrafyalarda dolambaçlı ilerleyen rotalara dair karanlık, dürüst ve sarsıcı romanı.
Trainspotting, dibe vurmaktan çekinmeyenlerin öyküsü. Kısa ve hayal kırıklıklarıyla dolu hayatların baştan kabulü… Trainspotting, şimdi ve her zaman, bir iş-bir eş-bir yuva masallarıyla doymaktansa hayatın gerçekleriyle aç kalmayı seçenlerin gün sonu özeti.
Bugüne değin yazılmış en iyi kitap! İncil’den çok satmayı hak ediyor. – Rebel, Inc.
Yaşamlarını kariyerleri ya da ilişkileriyle anlamlandırmaya çalışanlara inat, bambaşka bir şeylerin üzerine şeytan arabalarıyla tam gaz gidenlerin çarpıcı, unutulmaz, kafası güzel ve hazmı zor hikâyesi Trainspotting.
'BEN HAYATI SEÇMEMEYİ SEÇİYORUM'''Hayat sıkıcı ve anlamsız. Büyük umutlarla başlıyoruz, sonra çuvallıyoruz. Hepimiz bir gün büyük sorulara cevap bulamadan öleceğimizi keşfederiz. Hayatımızın gerçeğini farklı biçimlerde yorumlayacak dolambaçlı düşünceler geliştiririz, bedenimizle büyük şeylere, gerçek şeylere dair kayda değer bir bilgiye uzanmaksızın. Aslında, kısa ve hayal kırıklıklarıyla dolu bir hayat yaşar, sonra da ölürüz. Kendimizi her şeyin tamamen anlamdan yoksun olmadığına inandırmak için hayatlarımızı bokla doldururuz; kariyerle, ilişkiyle falan...
… Bizi seç. Hayatı seç… Çamaşır makinesi seç, Araba seç, bir kanepeye oturup ağzına berbat şeyler tıkıştırarak beyin uyuşturucu ve ruh çökertici aptal Televizyon programları seyretmeyi seç. Bir huzur evinde üzerine sıçıp işeyerek çürümeyi, bencil ve kafayı yemiş çocukların için bir utanç kaynağı olmayı seç. Hayatı seç.
İyi de, ben hayatı seçmemeyi seçiyorum.''
Romanın Sinema uyarlaması da kısa sürede kültleşti.
LONDRA'NIN ÇAĞRISINA KULAK VERDİ1958 yılında İskoçya’nın Edinburgh şehrinde doğan Irvine Welsh, 16 yaşında okulu bırakarak Londra’nın çağrısına kulak verdi ve yeni yeşermekte olan punk hareketine katıldı. Londra’nın ardından Edinburgh’a geri döndü ve ara verdiği eğitimini tamamladı.
Irvine Welsh, Britanya’nın en iyi yazarlarından biri. – Nick Hornby
Büyük satış beklentileri olmaksızın yayımlanan Trainspotting, Welsh’i Britanya’da ve tüm dünyada üne kavuşturdu. Welsh’in eleştirmenlerden de tam not alan bu kült romanı, prestijli Edebiyat ödülü Booker jürisinin bazı mensuplarını rencide ettiği gerekçesiyle adaylar listesinden çıkartılmış olmasıyla da biliniyor. Roman, ünlü yönetmen Danny Boyle tarafından sinemaya aktarıldı ve sansasyonel etkisiyle doksanlı yıllara damgasını vurdu. Trainspotting, sinemanın yanı sıra tiyatroya da uyarlandı ve Türkiye'de de sahnelendi.
Irvine Welsh, on yıllardır Britanya edebiyatının başına gelmiş en iyi şey. – Sunday Times
Kısa Film yönetmenliği ve prodüksiyon da yapan Welsh, evli ve İrlanda’nın Dublin kentinde yaşıyor. Diğer kitaplarından bazıları şöyle: Marabou Stork Nightmares, Filth, Crime ve Türkiye'de de yayımlanmış olan Porno (Stüdyo İmge, 2002,) Olağanüstü, Üç Kimyasal Roman (Stüdyo İmge, 2003,) Büyük Şeflerin Yatak Odası Sırları (Say Yayınları, 2007,) Tutkal (Say Yayınları, 2008.)
'İncil'den çok satmayı hak ediyor'

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.